Polityka Prywatności

I. INFORMACJE OGÓLNE

1. Operatorem Serwisu sklep.lacaravella.pl jest Sklep internetowy La Caravella, prowadzony przez La Caravella Fabio Gustavo z siedzibą w Policach – ul. Tanowska 18, 72-010 Police, REGON 320766208, NIP 8522564154 .

2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

a. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

b. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookie (tzw. "ciasteczka").

 

II. INFORMACJE W FORMULARZACH

1. Sklep internetowy La Caravella, jako Operator danych osobowych Serwisu, dba o bezpieczeństwo udostępnionych danych, w szczególności przed dostępem osób nieupoważnionych. Operator Serwisu zapewnia wszystkim zarejestrowanym użytkownikom realizację uprawnień wynikających z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (tj., Dz.U. z 2015 r. poz. 2135)  w szczególności prawo wglądu do własnych danych, prawo żądania aktualizacji i usunięcia danych oraz prawo wniesienia sprzeciwu w przypadkach określonych w przepisach tej ustawy. Bazy danych osobowych prowadzone przez Serwis podlegają zgłoszeniu do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

2. Dane osobowe zgromadzone przez Operatora Serwisu są używane dla ułatwienia Użytkownikowi korzystania z witryny oraz dokonania zakupów w Sklepie internetowym La Caravella. Operator Serwisu dokłada wszelkich starań, aby dane te nie dostały się do rąk trzecich, chyba że: została wyrażona zgoda na ich udostępnienie, zostanie złamane prawo i będzie toczyć się związane z nimi postępowanie, zostanie złamane prawo korzystania z witryny i Polityki prywatności, lub w przypadku naruszenia praw autorskich Operatora Systemu. Podczas przechodzenia na inną stronę przy użyciu odnośnika zamieszczonego w Serwisie należy zapoznać się z polityką prywatności strony, do której prowadzi odnośnik.

3. Operator Serwisu zastrzega sobie prawo do wysyłania Użytkownikom niezapowiedzianych wiadomości na podany przez Użytkownika adres e-mail. Zalicza się do nich informacje odnoszące się bezpośrednio do funkcjonowania Serwisu bądź też niekomercyjne listy (np. życzenia, informacje o nowych wiadomościach, komunikaty systemu). Każdy z użytkowników Serwisu ma prawo zastrzec, że nie chce otrzymywać informacji od Serwisu. Wszelkie treści reklamowe Operatora Serwisu i jego kontrahentów mogą być przesyłane Użytkownikom wyłącznie za ich zgodą, zgodnie z treścią art. 10 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (tj., Dz. U. Z 2013 r. poz. 1422).

4. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

5. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

6. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą Użytkownika.

7. Dane podane w formularzu mogą stanowić zbiór potencjalnych klientów, zarejestrowany przez Operatora Serwisu w rejestrze prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

8. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego.

9. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych, serwisów obsługujących płatności lub też innych podmiotów, z którymi Operator Serwisu w tym zakresie współpracuje.

 

III. INFORMACJA O PLIKACH COOKIES

1. Serwis korzysta z plików cookies.

2. Pliki cookies (tzw. ciasteczka) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przeważnie niewielkich rozmiarów które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu (komputer, smartfon, tablet, inne) i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. W plikach cookies gromadzone są dane niezbędne do prawidłowego działania Serwisu.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

b. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

c.  uwierzytelniania Klienta w Sklepie i utrzymywania sesji Klienta;

d. konfiguracji Sklepu i dostosowania zawartości stron do preferencji Klienta, takie jak: rozpoznanie urządzenia Klienta, zapamiętanie ustawień wybranych przez Klienta; zapewniające bezpieczeństwo danych i korzystania ze Sklepu; analiz i badań oglądalności; świadczenie usług reklamowych.

5. W  ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów. Pliki cookies mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

6. Pliki generowanie bezpośrednio przez Sklep nie mogą być odczytywane przez inne serwisy. Cookies zewnętrzne (tj. cookies umieszczane przez partnerów Sprzedawcy) mogą być odczytane przez serwer zewnętrzny.

7.  Serwis wykorzystuje cookies zewnętrzne w następujących celach: tworzenia statystyk (anonimowych) pozwalających optymalizowanie użyteczności Sklepu, za pośrednictwem narzędzi analitycznych jak Google Analytics; wykorzystania funkcji interaktywnych za pomocą serwisów społecznościowych jak: Facebook, Twitter, Google+, YouTube, Instagram i Printerest.

8. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej Operatora Serwisu, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Pliki te odpowiedzialne są np. za wyświetlanie strony zgodne z preferencjami użytkownika, logowanie danego Użytkownika do Operatora Serwisu, tworzenie statystyk, utrzymanie sesji Użytkownika po zalogowaniu.

9. Niniejszy Serwis  nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies nie zbierają informacji pozwalających zidentyfikować odwiedzającego. Wszystkie zbierane informacje są anonimowe i używane jedynie do usprawniania sposobu działania witryny. Poprzez korzystanie z naszej strony internetowej zgadzają się Państwo na umieszczenie plików cookies na swoim urządzeniu końcowym.

10. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika.
Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Przeglądarka internetowa umożliwia  też usunięcie plików cookies.  Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

11. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

12.  Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności  firm wymienionych w pkt. 7, aby poznać zasady korzystania z plików cookies.

13. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia:https://www.google.com/ads/preferences/

 

IV. LOGI SERWERA

1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

a. czas nadejścia zapytania,

b. czas wysłania odpowiedzi,

c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

f. informacje o przeglądarce użytkownika,

g. Informacje o adresie IP.

3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

 

V. UDOSTĘPNIENIE DANYCH

1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.

2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.

3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

 

VI. ZARZĄDZANIE PLIKAMI COOKIES – JAK W PRAKTYCE WYRAŻAĆ I COFAĆ ZGODĘ?

1. Każdy użytkownik może zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w używanej przez siebie przeglądarce, łącznie z całkowitym wyłączeniem ich zapisywania. Jeśli mimo zapoznania się z niniejszą informacją, Użytkownik nie wyłączy możliwości zapisywania ciasteczek pochodzących z Serwisu, jest to jednoznaczne z tym, iż wyraża on zgodę na ich zapisywanie i przechowywanie w swoim komputerze. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www.

2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

a. Internet Explorer

b. Chrome

c. Safari

d. Firefox

e. Opera

f. Android

g. Safari (iOS)

h. Windows Phone

i. Blackberry

 

VII. INFORMACJE KOŃCOWE

1. Wszelkie pytania i wątpliwości dotyczące Regulaminu Sklepu, Polityki  Prywatności oraz korzystania z Serwisu prosimy kierować do Operatora Serwisu na adres: info@lacaravella.pl

2. Wszelkie prawa do zawartości niniejszego Serwisu są zastrzeżone. Użytkownik ma prawo do pobierania oraz drukowania całych stron lub fragmentów Serwisu pod warunkiem nienaruszania praw autorskich oraz praw o rejestracji znaków należących do Operatora Serwisu. Żadna część serwisu nie może być w całości lub części kopiowana w celach komercyjnych, transmitowana elektronicznie lub w inny sposób modyfikowana, linkowana lub wykorzystana bez uprzedniej zgody Operatora Serwisu.

3. Jeśli dokonane zostaną zmiany w Polityce prywatności Serwisu, to zostaną one opublikowane w tym miejscu. Stąd prośba o okresowe sprawdzanie treści niniejszej strony w celu zapoznania się z aktualną polityką.

4. W Internecie nie można zagwarantować, że każda transmisja danych jest całkowicie bezpieczna. Dlatego też, mimo dokładania wszelkich starań w celu zapewnienia ochrony danych osobowych, Operator Serwisu nie może zapewnić lub zagwarantować bezpieczeństwa informacji przekazywanych do i z Serwisu. Mogą pojawić się czynniki poza kontrolą Operatora Serwisu, które spowodują udostępnienie danych. W związku z tym Operator Serwisu zaleca Użytkownikom nieudostępnianie w ramach swojego konta informacji, które nie powinny zostać ujawnione (w szczególności loginów i haseł). Operator Serwisu dokłada wszelkich starań, aby zapewnić  całkowite bezpieczeństwo danych uzyskanych już od Użytkowników.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel